SILIBRA

Media

Mermerin Kullanım Alanları

Zamana bağlı olarak metaformik hareketlenmelerin oluşumu ile meydana gelen ve kireç taşının maruz kaldığı ısı ve basınçla oluşan doğal taşlara mermer denir. Mermerler genellikle kalsitten (CaCO3) oluşur. İçeriğinde ise çeşitli kil mineralleri, kuvarslar, piritler, demirler, mikalar, oksitler, grafitler ve daha pek çok çeşitte mineraller bulunur. Kireç taşında yer alan kalsitler metamorfiz koşulların altında kalarak birbirine kenetlenir. Kenetlenen kalsitler ise bir kütleye sahip kayalar oluşturur. Oluşan bu kayalar ise zamanla yeniden kristalleşir ve böylelikle mermerleri oluşturur. Mermerlerin genel itibari ile kendine özgü renkleri beyaz ve açık gri tonlarındadır. Ancak mermerler dışarıdan gelen maddelere maruz kaldığında renklerinde değişimler gözlenebilir. Yabancı maddelerle birlikte sarı, kırmızı, mavi, pembe, siyah ya da esmer tonlarındaki renklerde olabilir. Eğer bir mermer mikroskobik koşullar altında incelendiğinde görülecektir ki, birbirine sıkı sıkıya kenetlenmiş kalsit kristallerinin oluşumu vardır.

Mermerler hem görünüm itibari ile mimariye oldukça uygun ve hoş bir görüntüye sahiptir. Tüm tarih boyunca mermer yapılarını görmek mümkündür. Hatta öyle ki Osmanlı devrinde dahi mermer sıklıkla kullanılmış her bir yapıda kendini göstermiştir. Zaman içerisinde mermerin yerine geçebilecek pek çok taş üretimi yapılmış ancak mermerin yeri kolaylıkla doldurulamamıştır. Mermerin yerine pek çok taş kullanılsa da mermer tarihi bir parçadır hem görünüm hem de iç yapısı itibari ile hala gözde yapı malzemelerinden biridir. Mermer ülkemizden çıkan diğer ülkelere ithal ettiğimiz değerli bir maden kaynağımızdır.

Mermer bilindiği ve günlük yaşamda da sık sık görüldüğü gibi pek çok yerde karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bina yalıtımlarında kendisine sıklıkla rastlanır. Banyolarda, lavabolarda, mutfak alanlarında, koridorlarda, tuvaletlerde genel tabiri ile ıslak mekanlarda da mermere rastlayabiliriz. Yalnızca iç mekanlarda değil dış mekan peyzaj çalışmalarında da mermerler sıklıkla kullanılan önemli bir tasarım ürünüdür. Otellerde, tasarım restaurantlarda, alışveriş merkezlerinde, özel dekorasyonlu mağazalarda mermer kullanımı sıklıktadır. Aynı zamanda basamak, merdiven ya da döşemelerde de mermer kullanımlarının ne denli sık olduğunu günlük yaşamımızda görmemiz mümkündür.

Doğal olan,

kendine has bir karakteri olan tüm doğal taş ürünleri tarihler boyunca tüm milletlerin ilgisini çekmiştir. Güzel bir işleme ile mermer kullanım alanları artmış ve hayatımızın içinde her yerde görebileceğimiz bir noktaya taşımıştır. Mermeri üretebilme ve işleyebilme uzmanlığı bir incelik, zarafet ve de oldukça dikkat gerektiren bir alandır. İyi bir mermeri yapıya sahip olabilmek için mermer aynı oranda işlenebilme ve ortama uyarlanacak şekilde tasarlanmalıdır. Estetikte mermer kullanım alanları da oldukça geniştir. Genel hatları ile bakacak olursak; inşaat sektöründe, heykelcilik atölyelerinde, süs eşya yapımlarında, çeşitli dekorasyon çalışmalarında ve de en çok rastladığımız mezar taşı yapımında mermer kullanımını görürüz. Dış dekorasyonda olduğu gibi iç dekorasyonda biblo, masa, sehpa, avize alanlarında da mermerler sıklıkla tercih edilen doğal taşların başında gelmektedir.