SILIBRA

antalya kvkk kişisel verileri koruma kvkk antalya

Antalya Kişisel Verileri Koruma

Antalya Kişisel Verileri Koruma

Son yıllara bakıldığında karşımıza kişisel verileri koruma kanunu ile ilgili pek çok veri ve bilgi çıkıyor. Ancak esasında bakıldığında gerçekten Kişisel Verileri Koruma Kanunu nedir ve neleri kapsamaktadır? Öncelikli olarak 7 Nisan 2016 yılında Resmi Gazete ‘de 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yayımlanmıştır. Bu kanun ile birlikte hedeflenen amaç; kişilerin paylaştığı ya da paylaşmak durumunda bırakıldığı tüm verileri gizleyebilmesi ve bu verilerin kendi izinleri dışında paylaşımlarını engelleyebilmesi, eğer ki izni olmaksızın bir paylaşım var ise hak talebinde bulunabilmesidir.

Kanun kapsamında belirtilen istinai durumlar dışında kişisel hiçbir veri paylaşılamaz. Kişinin açık rızası olmadan bu verileri paylaşmak, işlemek ya da 3. şahıslar ile paylaşmak bir suç kapsamında değerlendirilmektedir. Verileri paylaşılan kişi ise bu durum karşısında hak talebinde bulunabilecektir.

Kişisel Veriler

Kişisel veriler; kişilerin kendilerine ait özel bilgileridir. Bu veriler, bir TC kimlik no olabilir ya da ebeveyn bilgisi, doğum tarihi, adres bilgisi, cep numarası, mail adresi, kredi kartı bilgileri, fiziki ölçüler gibi pek çok veri kişisel verilerimiz olarak kabul görmektedir. Gelişen teknoloji ve internet dünyasının da hayatımıza bir o kadar hızlı bir şekilde girmesi ile kişisel verilerimizi çok daha fazla kimse ile paylaşmak durumunda kalıyoruz. Bankada bir işlem yaparken, para çekerken ya da herhangi bir internet sitesinden alışveriş yaparken kendimize ait pek çok bilgiyi paylaşmak durumunda kalıyoruz.

Bu veriler olmaksızın işlemler devam ettirilemeyeceği gibi verilerimizin sürekli olarak bildirilmemesi için de hatırlanabilmesi talebinde bulunuyoruz. Durum böyle olduğunda da kendimize ait pek çok bilgiyi ikinci ve üçüncü şahıslar ile de paylaşmış oluyoruz. Ancak bu paylaşımlar kişinin kendi izni olmaksızın verilerin kopyalanmasına, bir başka kişiler ile paylaşılmasına, değerlendirilmesine ve bu değerlendirmelere bağlı olarak satış stratejileri belirlenmesine hak tanımamaktadır.

 

Kişisel verilerin paylaşımının çoğalması ile kötü niyetli yazılımlar, kişiler ve bu bağlamda birçok kurumlar açılmıştır. Devlet bu kötü niyetli durumların önüne geçebilmek adına Kişisel Verileri Koruma Kanunu çıkarmıştır ve kişisel verilerimizi koruyabileceğimizi ve hak talebinde bulunabileceğimizi bizlere bildirmiştir. Kişisel verilerimiz gerek kamu gerekse de özel hiçbir kurum tarafından paylaşılamaz, dağıtılamaz ve satılamazdır. Temel bir hak olan kişisel verileri koruma kanunu sınırsız olmamakla birlikte anayasada belirtilen sınırlar çerçevesinde hak talebinde bulunabilmeyi bizlere sunar. Bu istinai haller nedir diyecek olursanız şu şekilde belirtebiliriz;

  • Verilerin üçüncü bir kişiye verilmemesi kaydı ile aynı evde yaşayan aile bireyleri ile ilgili faaliyetler kapsamında işlenebilir.
  • Resmi istatistiklerde anonim veri olarak işleyebilir.
  • Milli savunma, güvenlik, kamu güvenliği, ekonomik refah, özel hayat gizliliği ihlal edilmeyecek şekilde belli başlı sanat, tarih ve edebiyat ya da bilimsel alanlarda ifade özgürlüğü kapsamlarınca kullanılabilir.
  • Yargı, infaz, soruşturma ve kovuşturma merciilerince incelenebilir ve değerlendirilebilir.

Bu durumlar dışında verilerimiz hiçbir şekilde işlenemez ve bir diğer kimselerce kopyalanıp dağıtılamaz.

Write A Comment